jedzenie

Jak naczynia wpływają na recepcję potraw?

Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że sposób podania poprawy wpływa na jej recepcję. W większości restauracji samoobsługowych otrzymujemy duże talerze ponieważ ludzie zwykle nakładają sobie więcej niż są w stanie zjeść, a za wszystko muszą zapłacić. W barach w których jemy ile chcemy za daną kwotę otrzymujemy zwykle małe talerze. W restauracjach kelner serwuje dania na dużych talerzach abyśmy mieli poczucie niedosytu i znaleźli w swoich żłobkach miejsce na deser. Badania wykazały, że szybciej wypija się napój ze szklanki rozszerzającej się ku górze niż z tej prostej. Błędnie oceniamy, że połowa objętości napoju jest niżej niż jest w rzeczywistości. Myślimy, że mamy jeszcze pół więc nie żałujemy sobie jest zaskoczeniem stwierdzamy, że szklanka jest pusta. Im szybciej pijemy tym mamy większe pragnienie żeby ją uzupełnić. Dobre restauracje przykładają wagę również do opakowań na wynos – obecnie najbardziej popularne są ekologiczne jednorazówki, takie jak ekologiczne słomki, słomki ze słomy, słomki z makaronu itp. Bary i restauracje wykorzystują psychologiczną zależność między kształtem i kolorem naczynia. Na przykład piwo oceniane jest jako dużo mocniejsze lub o bardziej owocowym smaku jeśli jest serwowane w szklance o zakrzywionym kształcie, niż wtedy kiedy serwowane jest w prostej szklance. Desery oceniane są jako bardziej słodkie wtedy kiedy serwowane są na białych lub czerwonych talerzach, a słone przekąski, bądź orzeszki jako bardziej słone wtedy kiedy podawane są na niebieskich talerzach.