szczęśliwe kobiety

Algi morskie na ratunek cerze

Bogactwo antyoksydantów występujących w algach morskich może ograniczać rozwój różnych rodzajów raka, zwłaszcza tych związanych z przewlekłymi stanami zapalnym, jak na przykład rak jelita grubego. Algi morskie obfitują w antyoksydanty właściwe dla większości tradycyjnych warzyw, czyli karotenoidy oraz flawonoidy, a także posiadają w swoim składzie unikalne alkaloidy o silnym działaniu przeciwutleniającym. W połączeniu z wysoką zawartością witaminy C (mają jej więcej niż pomarańcze), witaminy E oraz cynku pozwalają cieszyć się piękną cerą. Zarówno jako składnik diety, jak i surowiec do kosmetyków z algami, takich jak masła do ciała, peeling, mydło z algami i innych kosmetyków fair trade, porosty pomagają zwalczać trądzik oraz opóźniać starzenie się skóry. Także układ krwionośny odnosi wyraźne korzyści z regularnego zajadania się algami morskimi. Wodorosty nori zawierają niezwykle duże ilości kwasów tłuszczowych omega 3, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu, a obniżają złe frakcje LDL. Dzięki temu spada ryzyko rozwoju miażdżycy, a procesy zapalne zachodzące w organizmie ulegają złagodzeniu. Ponadto badania naukowców z Uniwersytetu w Kioto wskazują, że brązowe porosty pomagają także obniżać ciśnienie krwi i redukować poziom homocysteiny, substancji szczególnie szkodliwej dla zdrowego serca.